Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Què visitar?

TORRE DEL MORO

Durant la dominació sarraïna, es va edificar aquesta torre de guaita per defensar els camins i la frontera. Té 20 metres d'alçada. Posteriorment, un com conquerit el lloc per part dels comtes catalans va constituir la torre del primitiu castell d'Ivorra, al redós del qual s'edificà l'actual nucli de població durant la primera meitat del segle XI. Està situada al punt més alt, com s'escau en aquests tipus de construccions defensives.

ESGLÉSIA PARROQUIAL

L'església parroquial de Sant Cugat va ser construïda l'any 1782, per l'arquitecte Francesc Ponç fora del clos murallat, d'estil barroc. Constitueix un dels millors exemples d'arquitectura religiosa d'època del barroc a la Segarra. Va substituir l'antiga església parroquial de Sant Cugat, inaugurada l'any 1055. Dintre de l'església parroquial es pot contemplar la imatge romànica de Santa Maria d'Ivorra (s.XIII) i el reliquiari gòtic del Sant Dubte, una de les millors obres d'orfebreria religiosa del segle XV. 

CISTERNA DEL CASTELL

Al mig de la plaça Major, es pot visitar també l'antiga cisterna del castell d'Ivorra, possiblement del final del segle XIII. Es tracta d'una edificació soterrada feta amb carreus uniformes i volta de canó amb una obertura al centre que feia de brocall per extreure l'aigua. Té unes dimensions de 7 x 5 metres i una alçada de 4 metres.

SANTUARI DEL SANT DUBTE

Al fons de la vall, a ponent del poble, hi ha l'església de Santa Maria d'Ivorra o del Sant Dubte. Aquesta església va substituir la primitiva del segle X on es produí, l'any 1010, el  fet miraculós que s'anomena el Sant Dubte. És una edificació del segle XVII, d'estil barroc, que alberga una espaiosa església i l'antiga hospederia per acollir els pelegrins que hi acudien a venerar les relíquies. Recentment l'església ha estat restaurada i s'hi pot contemplar la imatge del Crist del Sant Dubte, una escultura de 2,60 m. feta en ferro, d'estil contemporani.

Document Actions