Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Naturalesa i paisatge

VISTA PANORÀMICA DES D'IVORRA

Gaudeix de la visió dels Pirineus des de la Plaça Major d'Ivorra.

La plaça Major d'Ivorra ofereix una visió encantadora dels Pirineus per recrear-hi la vista i gaudir d'uns paisatges evocadors, situada com està dalt d'un turó i envoltada de camps de conreu amb els colors canviants a cada època de l'any. Els dies més clars es pot divisar des del Puigmal i el Pedraforca, fins a l'Aneto.

FONTS I ESPAIS D'ESBARJO

L'abundància de fonts d'aigua a Ivorra possiblement explica els orígens del nom del poble.

Una possible explicació al topònim d'Ivorra està vinculat al terme iberobasc  "ibai", que vol dir riu. Altres, mentrestant parlen d'arrels islàmiques (al-'ibúria). De totes maneres, es tracta d'un topònim que fa referència a un indret relacionat amb "ribes", "valls", "guals", llocs a tocar d'algun curs d'aigua. Certament, els viatgers o estudiosos que han conegut Ivorra sempre han parlat de l'abundància de fonts que té el terme.

Les fonts d'Ivorra són les següents:

* Font de la Figuera

Ubicada dins d’una fornícula coberta amb volta de canó que albergava antigament una imatge de la Mare de Déu, actualment desapareguda. El brollador es troba per sota el nivell de l’aigua que forma un petit estany que desguassa per una sèquia al torrent, amb dues grans llosses que permeten passar-la.
Aquest indret també és conegut per Coll de la Figuera ja que fins fa poc temps hi havia un exemplar de figuera.

FontFiguera1.jpeg

Font de la imatge; festacatalunya.cat

* Font de la Vila 

Disposa de tres brolladors, amb les piques corresponents. Aquests espais es troben a diferents nivells segons les necessitats (omplir el càntir, abeurar, rentar la verdura...)i separats per dos estelladors que regulaven la quantitat d’aiguaa emmagatzemar en cada pica.

font de la vila.jpeg

Font de la imatge; festacatalunya.cat

* Font de Santa Maria
   

Amb aquest nom s’inclouen diverses fonts, contretament la Font de Sant Gervasi  Sant Protasi i les pròpiament conegudes com Fonts de Santa Maria. Aquestes darreres consten de cinc brolladors; damunt del principal, una mena de canaló de pedra, hi ha un carreu decorat amb l’anagrama de Jesucrist incís damunt de la data (1708). Uns metres més al sud localitzem la font de Sant Gervasi i Sant Protasi, nom que fa referència a la capella citada al segle XI que s’aixecava prop d’aquest indret –avui conegut com l’era del Vicenç-.

91182_cat_ESCALA_INF_308_411.jpeg

Font de la imatge; festacatalunya.cat

Bibliografia:
GARGANTÉ, Maria; MANTECA, Fermí; OLIVA, Jordi (2001). Inventari del Patrimoni Arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum III. Ivorra. Fundació Jordi Cases i Llebot.

MOLINS

Al llarg de la riera d'Ivorra podeu visualitzar varis antics molins fariners.

En poc més d'un quilòmetre de recorregut, al llarg de les riera d'Ivorra alimentada per les Fonts de Santa Maria i de la Figuera i per les aigües procedents de la Font de la Vila, ens trobem 6 antics molins. N'hi havia un setè però ha desaparegut. Aquests molins són testimonis d'un passat lligat a l'aprofitament racional de l'aigua i dóna idea de la importància que els cereals han tingut a la zona. 

  • Molí del Segués 
  • Molí del Paredador 
  • Molí Gros
  • Molí del Vinyes 
  • Molí del Nuix 
  • Molí del Tarruella

RUTES PER L'ESPAI PROTEGIT DEL LLOBREGÓS

Ivorra forma part de la Vall del Llobregós, un territori únic quant a paisatge, fauna i flora en el qual us podreu endinsar a través de diferents rutes.


Espai d'Interès Natural

Ivorra està situat a la Vall del Riu Llobregós, que aplega un conjunt de pobles i masies en un paisatge marcadament rural. Aquest entorn compta amb l'únic Espai d'Interès Natural (EIN) de la comarca de la Segarra que comprèn una de les zones guixenques característiques de la Depressió Central Catalana, i una de les més ben conservades. Un lloc interessant pels amants i estudiosos de la natura.
Aquesta zona compta també amb una vegetació i una fauna pròpia i característica i és de gran valor biològic i geològic.

L'Espai d'Interès Natural del Llobregós compta amb tres rutes per fer a peu o bé amb bicicleta:

- Ruta de les Gesses.
- Ruta del Molí del Cava
- Ruta de l'Aubaga i la Solana.

Fulletó de l'Espai Natural de la Vall del Riu Llobregós

RUTES I ESPORTS

Gaudeix de la naturalesa a través de les rutes i l'esport

- Circuits btt

- Rutes amb cotxe

- Itineraris temàtics


 

Document Actions