Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Naturalesa i paisatge

VISTA PANORÀMICA DES D'IVORRA

Gaudeix de la visió dels Pirineus des de la Plaça Major d'Ivorra


La plaça Major d'Ivorra ofereix una visió encantadora dels Pirineus per recrear-hi la vista i gaudir d'uns paisatges evocadors, situada com està dalt d'un turó i envoltada de camps de conreu amb els colors canviants a cada època de l'any. Els dies més clars es pot divisar des del Puigmal i el Pedraforca, fins a lAneto.

FONTS I ESPAIS D'ESBARJO

L'abundància de fonts d'aigua a Ivorra possiblement explica els orígens del nom del poble.


Una possible explicació al topònim d'Ivorra està vinculat al terme iberobasc  "ibai", que vol dir riu. Altres, mentrestant parlen d'arrels islàmiques (al-'ibúria). De totes maneres, es tracta d'un topònim que fa referència a un indret relacionat amb "ribes", "valls", "guals", llocs a tocar d'algun curs d'aigua. Certament, els viatgers o estudiosos que han conegut Ivorra sempre han parlat de l'abundància de fonts que té el terme.

Les fonts d'Ivorra són les següents:

* Font de la Figuera

* Font de la Vila 
* Fonts de Santa Maria
   * Font de Sant Gervasi i Sant Protasi  

MOLINS

Al llarg de la riera d'Ivorra podeu visualitzar varis antics molins fariners


En poc més dun quilòmetre de recorregut, al llarg de les riera dIvorra alimentada per les Fonts de Santa Maria i de la Figuera i per les aigües procedents de la Font de la Vila, ens trobem 6 antics molins. Nhi havia un setè però ha desaparegut. Aquests molins són testimonis dun passat lligat a laprofitament racional de laigua i dóna idea de la importància que els cereals han tingut a la zona. Ø       Molí del Segués Ø       Molí del Paredador Ø       Molí Gros Ø       Molí del Vinyes Ø       Molí del Nuix Ø       Molí del Tarruella

RUTES PER L'ESPAI PROTEGIT DEL LLOBREGÓS

Ivorra forma part de la Vall del Llobregós, un territori únic quant a paisatge, fauna i flora en el qual us podreu endinsar a través de diferents rutes.


Espai d'Interès Natural

Ivorra està situat a la Vall del Riu Llobregós, que aplega un conjunt de pobles i masies en un paisatge marcadament rural. Aquest entorn compta amb l'únic Espai d'Interès Natural (EIN) de la comarca de la Segarra que comprèn una de les zones guixenques característiques de la Depressió Central Catalana, i una de les més ben conservades. Un lloc interessant pels amants i estudiosos de la natura.

Aquesta zona compta també amb una vegetació i una fauna pròpia i característica i és de gran valor biològic i geològic.

L'Espai d'Interès Natural del Llobregós compta amb tres rutes per fer a peu o bé amb bicicleta:

- Ruta de les Gesses.
- Ruta del Molí del Cava
- Ruta de l'Aubaga i la Solana.

Fulletó de l'Espai Natural de la Vall
del Riu Llobregós (en català, castellano, english)

RUTES I ESPORTS

Gaudeix de la naturalesa a través de les rutes i l'esport


Gaudeix de la naturalesa i el paisatge:

- Circuits btt

- Rutes amb cotxe

- Itineraris temàtics


 

Document Actions